Medzi Čínou a EÚ sa prehlbuje obchodný spor

02.06.2013 Celý región

Peking 2. júna (TASR)- Obchodný spor medzi Čínou a EÚ sa vyostruje, uvádza DPA. Uprostred diskusie o možnom zavedení sankčných ciel na lacné čínske solárne zariadenia Peking oznámil, že ministerstvo obchodu začalo antidampingové konanie proti vybraným chemickým produktom z EÚ a USA dovážaným do Číny.

Bude sa skúmať dovoz čistiaceho prostriedku tetrachlóretán. Ministerstvo to oznámilo v piatok (31. 5.) na webovej stránke. Dve čínske firmy ešte koncom apríla podali sťažnosť na jeho dovoz. V EÚ sa diskutuje o zavedení sankčného cla na čínske solárne moduly. Ich priemerná sadzba by mala dosiahnuť 47 %.

V európskom solárnom sektore sa antidampingové clá na čínske produkty pokladajú za sporné. Solárne zariadenia by výrazne zdraželi. Okrem toho sa Európa obáva čínskej odvety. Spolkové združenie nemeckého priemyslu (BDI) a Združenie zahraničného obchodu BGA varujú pred stupňovaním obchodného sporu s Čínou.

Aj medzi členmi EÚ sa množia protesty proti sankčným clám. Proti ich prijatiu sa vyslovilo už 18 krajín. Nesúhlasí s nimi ani európsky komisár Günther Oettinger. Myslí si, že by neboli nijakou pomocou pre nemecké firmy v solárnom sektore, lebo z dlhodobejšieho hľadiska chýba jeho medzinárodná konkurencieschopnosť.
 

Vyberte región